Nieuws

Allergene

Allergene vermelding!Vanaf 14 december  is de nieuwe etiketteringswetgeving in (EU) Nr. 1169/2011) en krijgen levensmiddelen nieuwe etiketten.

In een eerder artikel gingen we al in op de veranderingen in etiketdesign die doorgevoerd moeten worden. De wetgeving rondom allergene stoffen, de stoffen in producten die een allergische reactie veroorzaken, wordt samen met de nieuwe etiketteringswetgeving ingevoerd. In dit artikel leest u meer over het specifieke gedeelte van de wet dat gaat over de informatie omtrent allergenen in producten.

Vanaf 14 december 2014 is het verplicht om op voorverpakte levensmiddelen de allergeneninformatie te vermelden. Dat betekent dat de verpakkingsindustrie, of meer specifiek de etiketteringsbedrijven hun etiketten zullen moeten aanpassen om aan de wetgeving te voldoen. Er zijn 14 voedselallergenen aangewezen die specifiek vermeld moeten worden. Het gaat daarbij om de volgende stoffen: vis, gluten, soja, ei, melk, schaaldieren, noten, weekdieren, pinda’s, sesamzaad, lupine, selderij, mosterd en zwaveldioxide.

Op de afbeelding onder dit artikel ziet u de logo’s van deze 14 allergenen. 

Op het Etiket 
Allergenen moeten worden benadrukt in de ingrediëntendeclaratie. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld in hoofdletters, vetgedrukt of in een andere kleur moeten worden weergegeven. Daarnaast moeten alle allergene ingrediënten vermeld moeten worden in de opsomming van ingrediënten op het etiket.  Dit betekent dat allergenen meerdere keren voor kunnen komen op het etiket: TARWEbloem, volkorenTARWEmeel, TARWEzemelen, zuurdeegpoeder [TARWE], enzym [TARWE]. Als technische hulpstoffen of dragerstoffen met allergenen gebruikt worden moeten deze ook worden opgenomen in de ingrediëntendeclaratie: enzym [TARWE]. Het is voldoende om alleen het ingrediënt te benadrukken: TARWEbloem, maar het hele ingrediënt mag ook: TARWEBLOEM.

De verandering treft niet alleen de verpakkingsindustrie maar ook de horeca. Vanaf 14 december wordt het verplicht voor alle verkopers van omverpakt voedsel om kennis te hebben van de allergenen die in de verkochte producten zitten. Ook de horeca zal de komende tijd dus flink aan de slag moeten om deze vertaalslag te maken en de allergeneninformatie op de juiste manier te implementeren. 

mocht u vragen hebben over allergenen kunt u contact op nemen met ons.

Allergene afbeeldingen

Allergene afbeeldingen