Recepten

Twentsch Kuiernat Appeltaart

Ingrediënten:
200 gram boter 

200 gram witte basterdsuiker
400 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
8 gram vanille suiker
Twentsch Kuiernat


1,5 kilo zoetzure appels (ongeschild)
75 gram kristalsuiker
3 tl kaneel
15 gram paneermeel
75 gram rozijnen

Bereidingswijze:

Laat de rozijnen wellen in een flinke scheut Twentsch Kuiernat.

Klop het ei los verdeel in twee delen. De ene is voor het deeg, de ander voor het bestrijken.

Meng boter, basterdsuiker, zelfrijzend bakmeel, het halve ei, vanillesuiker en een snufje zout, kneed het tot een stevig deeg en verdeel het in 3 delen.

Vet de springvorm in en bestuif deze met bloem.

Gebruik één deel deeg om de bodem van de vorm mee te bedekken. Een tweede deel deeg gebruik je voor de randen. Strooi het paneermeel op de bodem van de beklede vorm. De paneermeel neemt het vocht van de appels op.

Schil nu de appels en snij deze in blokjes. Meng de kristalsuiker en kaneel door de appels. Besprenkel de appelblokjes met Twentsch Kuiernat.

Meng de gewelde rozijnen door de appelblokjes en doe het mengsel in de vorm.

Rol het laatste deel deeg uit tot een dunne lap en snij stroken van ongeveer 1 cm breed.

Leg de stroken kruislings op de appeltaart. Met wat extra deegstroken werk je de rand rondom af. Gebruik het halve ei om de stroken in te smeren.

Zet de taart iets onder het midden van de oven. Bak in 60 minuten op 170 graden gaar en goudbruin.

Laat de taart afkoelen in de vorm voordat je de ring verwijdert.

Een toef slagroom erbij & smullen maar!